• Overview
  • Trip Outline
  • Trip Includes
  • Trip Excludes

Το ταξίδι μας στο Μάλεμε – Φαλάσαρνα θα ξεκινήσει από το Μάλεμε, το οποίο είναι γνωστό ως ο κύριος χώρος προσγείωσης των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που εισβάλλουν στην Κρήτη το 1941, στην αρχή της Μάχης της Κρήτης (Operation Mercury) κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το αεροσκάφος, το οποίο βρισκόταν λίγο έξω από την πόλη και κάποτε αιχμαλωτίζεται, αυτό το αεροπλάνο επέτρεψε στους Γερμανούς να ανασύρουν τις ενισχύσεις που χρειάζονταν για να συλλάβουν το υπόλοιπο νησί. Πολλοί από τους αλεξιπτωτιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση και τώρα θάβονται στο γερμανικό νεκροταφείο πολέμου που βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα το Μάλεμε.

Υπάρχει επίσης ένα μνημείο Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) για τους αερομεταφορείς της 30ης και 33ης Μοίρας που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μάχης. Το μνημείο βρίσκεται πίσω από τον φράκτη του δρόμου μεταξύ Μάλεμε και Ταυρωνίτη, με θέα στη σιδερένια γέφυρα στον ποταμό Ταυρωνίτη και στο τέλος του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το παλαιότερο ελαιόδενδρο ζωντανό στον κόσμο! Το Μουσείο Ελιάς Βουβών βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, δίπλα στην Μνημειακή Ελιά, την οποία επισκέπτονται περίπου 20.000 άτομα κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Η μνημειακή ελιά της Βούβας έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο φυσικής κληρονομιάς» με την απόφαση αριθ. 603 / 17-2-1997 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής και ιστορικής σημασίας του.

Πριν πάμε στην παραλία Φαλάσαρνα, θα σταματήσουμε στο μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς Γωνιάς Οδηγήτριας. Η Μονή Παναγίας Οδηγήτριας βρίσκεται στη βάση της χερσονήσου των σπαθιών, περίπου 26 χλμ δυτικά των Χανίων και 2,5 χλμ βόρεια του Κολυμβαρίου, δίπλα στη θάλασσα. Το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό ως το Μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων Corner», επειδή βρίσκεται στο δυτικό άκρο της μονής. Ιδρύθηκε σε αυτήν την περιοχή κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα και σύντομα γνώρισε μεγάλη ακμή. Η Μονή Γωνιάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τοπική ιστορία. Ήταν μια συνεχής πηγή αντίστασης σε όλους τους κατακτητές της Κρήτης και να έχει κατά συνέπεια καταστραφεί πολλές φορές από τους διάφορους κατακτητές, όπως αποδεικνύεται και από μια σφαίρα που έχει βρεθεί στα τοιχώματα στο ανατολικό τοίχο.

Η αρχική εκκλησία του 14ου αιώνα βρίσκεται στο νεκροταφείο, κοντά στο σημερινό μοναστήρι. Το συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό τοίχο, που μοιάζει με βενετσιάνικο κάστρο. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία (που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου) και έχει πολλά παρεκκλήσια. Γύρω από αυτό υπάρχουν πολυάριθμα βοηθητικά κτίρια της Μονής (κυψέλες, αβαείο, τράπεζα, αποθήκες, κελάρια κλπ.). Στα ιδιωτικά εδάφη του μοναστηριού στεγάζεται επίσης η Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, ένα γυμναστήριο, μια πισίνα, πολλά σχολεία, ένα οικοτροφείο, ένα περιφερειακό δικαστήριο κλπ. Στο μουσείο του μοναστηριού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικές, παλιές εικόνες.

Ο κόλπος Φαλάσαρνα είναι μια από τις πιο καταπληκτικές παραλίες στην Ελλάδα και έχει βραβευτεί πολλές φορές ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μία από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Τα Φαλάσαρνα εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή και αποτελείται από πέντε διαδοχικές παραλίες, με την πλειοψηφία των επισκεπτών να προτιμά τις δύο κεντρικές.

Η άμμος στα Φαλάσαρνα είναι άσπρη, κάνοντας την παραλία να μοιάζει με αυτές που βρίσκονται στα τροπικά νησιά. Πράγματι, εάν είστε αρκετά τυχεροί για να είστε εκεί σε μια μέρα που δεν φυσάει από τη δύση, κάτι που είναι σπάνιο στη Δυτική Κρήτη, θα μαγευτείτε από την παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Διάρκεια: 5 ώρες

Τιμή: 150 €

  • Μάλεμε
  • Μνημείο Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF)
  • Μουσείο Ελιάς Βουβών
  • Μοναστήρι της Παναγίας της Κυράς Γωνιάς Οδηγήτριας ή «Κυρίας των Αγγέλων Corner»
  • Κόλπος Φαλάσαρνα

Το κόστος του πακέτου περιλαμβάνει την μετακίνηση σας με ταξί.

Το κόστος του πακέτου δεν συμπεριλαμβάνει τα εισιτήρια για τους χώρους επίσκεψης.