• Overview
  • Trip Outline
  • Trip Includes
  • Trip Excludes

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από το Θέρισο. Το φαράγγι του Θερίσου ονομάζεται επίσης “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ως φόρο τιμής στον διάσημο Κρητικό πολιτικό. Το κύριο φαράγγι έχει μήκος έξι χιλιομέτρων. Οι κατακόρυφοι βράχοι είναι εντυπωσιακοί και η πλούσια βλάστηση είναι συγκρίσιμη με αυτή που βρίσκεται στα άλλα φαράγγια του νομού Χανίων. Ο τόπος αξίζει να τον επισκεφθείτε ακόμη και με τη χρήση οχήματος, σε συνδυασμό με μια επίσκεψη στο ιστορικό όμορφο χωριό Θέρισο, το οποίο είναι κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 580 μέτρων. Ένα ταξίδι εκεί είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο σε κάθε επισκέπτη. Ο τόπος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Κρήτης, αφού οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται στους Τούρκους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της 300ετής κατοχής του νησιού, που προσπάθησε επανειλημμένα να σπάσει την αντίσταση αυτής της ισχυρής θέσης. Το 1866 το Θέρισο κάηκε από τον Mustapha Pasha Naili και πολλοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του μεταγενέστερου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, μετακόμισαν στο νησί των Κυθήρων και της Πελοποννήσου. Το ιστορικό χωριό απέκτησε μεγαλύτερη σημασία στα γεγονότα του 1905, όταν ο Βενιζέλος και οι οπαδοί του κήρυξαν από εκεί την επανάσταση εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του πρίγκιπα Γιώργου -που επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις- ανοίγοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην επακόλουθη ένωση της Κρήτης με Ελλάδα. Οι αδελφοί των Χαλίδων, ήρωες της επανάστασης του 1821, προέρχονται επίσης από το Θέρισο.

Μετά θα πάμε στη Ζούρβα και στα Μεσκλά. Ο δρόμος για τη Ζούρβα είναι απλά καταπληκτικός, καθώς οδηγούμε διασχίζοντας τα Λευκά Όρη. Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από την εκπληκτική θέα.
Το Μεσκλά είναι ο τόπος μιας αρχαίας πόλης και έχουν βρεθεί διάφορα τεχνουργήματα και υπολείμματα κυπριακών τειχών. Τα ερείπια των σπιτιών και τα λείψανα ενός τείχους της πόλης μπορεί να δει κανείς γύρω από το χωριό Μεσκλά. Δεν είναι βέβαιο ποια πόλη βρίσκεται εδώ και ποιο ήταν το πραγματικό της όνομα. Τα Μεσκλά έχουν παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και βρίσκονται ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους στην καρδιά της εύφορης κοιλάδας του Κερίτη. Μέσα από αυτή την κοιλάδα, τρέχει ένα ποτάμι και στο πίσω μέρος του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα Λευκά Όρη. Τα Μεσκλά βρίσκονται πραγματικά σε χαράδρα, στα πόδια των Λευκών Ορέων. Το χωριό καταστράφηκε για πρώτη φορά κατά τη Βενετική περίοδο, όταν ο ηγέτης μιας τοπικής εξέγερσης, ο Καντανόλενος, το χρησιμοποίησε ως έδρα και για δεύτερη φορά κατά την τουρκική περίοδο. Παρ ‘όλα αυτά, δύο από τις βυζαντινές εκκλησίες με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα στο χωριό, επέζησαν με θαυματουργό τρόπο και στις δύο καταστροφές! Μία από αυτές τις εκκλησίες είναι αφιερωμένη στον Χριστό Σωτήρα ή την Εκκλησία του Σωτήρος Χρήστου με έργα ζωγραφικής από τον Θεόδωρο Δανιήλ και τον ανιψιό του Μιχαήλ Βενέρη, που χρονολογείται από το 1303. Ο ναός ιδρύθηκε από τον μοναχό Λεόντιο Χοσακίδη. Λίγο πιο πέρα στο δρόμο, αν ο επισκέπτης περπατήσει μέσα από το χωριό και πάνω από τη γέφυρα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του, μπορεί κανείς να βρει την εκκλησία της Παναγίας του 14ου αιώνα. Η εκκλησία αυτή περιλαμβάνει τμήματα ακόμη παλαιότερων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός ναού της Αφροδίτης που χτίστηκε κάποτε σε αυτό ακριβώς τον τόπο και το μωσαϊκό στο πάτωμα του σημερινού ναού της εκκλησίας ήταν κάποτε το ψηφιδωτό δάπεδο μιας βασιλικής του 5ου αιώνα! Πίσω από την εκκλησία αυτή χτίστηκε μια πολύ μεγάλη και επιβλητική σύγχρονη Ορθόδοξη εκκλησία.

Προς το τέλος της εκδρομής μας, θα πάμε στη λίμνη της Αγίας. Είναι μια μικρή λίμνη 450 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται κοντά στην κοιλάδα του Fasas. Η κοιλάδα αυτή θεωρείται ως η πιο υγρή της Κρήτης. Η λίμνη της Αγίας λαμβάνει νερό από τις πηγές του υπογείου και τον ποταμό Ξηκόλυμο. Η λίμνη ήταν ένα βάλτο πριν από την Power Public Corp ριζικά μεταρρυθμιστεί, να δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής εγκαταλείπεται, αλλά οι επισκέπτες εξακολουθούν να βλέπουν τους παλιούς μηχανισμούς. Αυτή η μικρή λίμνη, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία από υδρόβια φυτά στην Κρήτη, αλλά φιλοξενεί και πολύ σημαντικά είδη πανίδας, όπως σπάνια είδη φτέρες και βατράχια. Επιπλέον, η λίμνη αποτελεί καταφύγιο για πολλά μεταναστευτικά και μη-μεταναστευτικά πτηνά. Η οικολογική σημασία της Αγίας, αντανακλάται στο γεγονός ότι προστατεύεται. Τα τελευταία χρόνια, τα αρδευτικά έργα στην περιοχή έχουν μειώσει το μέγεθος της λίμνης, η οποία έχει γίνει ακόμα μια βλάστηση σε πολλά μέρη. Επιπλέον, ο υγροβιότοπος αντιμετώπισε μια τεράστια αλλαγή, μετά την εισαγωγή του αμερικάνικου bullfrog από έναν ανόητο επιχειρηματία, ένα πλάσμα που έχει μετατοπίσει τον απειλούμενα Κρητικό νερό βάτραχο από τότε.

Διάρκεια: 3 ώρες

Τιμή: 100 €

  • Φαράγγι Θερίσου
  • Ζούρβα
  • Μεσκλά
  • Λίμνη της Αγίας

Το κόστος του πακέτου περιλαμβάνει την μετακίνηση σας με ταξί.

Το κόστος του πακέτου δεν συμπεριλαμβάνει τα εισιτήρια για τους χώρους επίσκεψης.